קטגוריה: תיירות

צילום משה אסולין
תיירות

יהדות בגולה – יהדות הונגריה | חלק ב'

ראשיתה של הונגריה מראשית התפשטות האימפריה הרומית, וכבר עמדנו על כך בגיליונות 'במה' הקודמים. אנחנו נתמקד ולא בכדי, בהונגריה של שנת ה'רפ"ו, עת נפלה העיר פשט לידי הטורקים במסעות ההשתלטות של הפחה הטורקי ברחבי היבשת, וחמש שנים לאחר מכן בשנת ה'רצ"א, בה נפלה גם בודה שהייתה המרכז השלטוני של המדינה לידי הטורקים, או אז החלו תושבי העיר לחוש מה זה רעב, הזנחה, דיכוי ומחלות, בעוד בודה שימשה מקום משכנו של הנציב הטורקי וחי בה הוא ותושבי העיר ברווחה יחסית.

להמשך הכתבה »
צילום משה אסולין
תיירות

יהדות בגולה – יהדות הונגריה א'

מה סוד קסמה היהודי של הונגריה, מה המוטיב שאני רואה שחוזר כחוט השני בסיפורה של יהדות הונגריה? על מנת לצלול אל נבכי הקהילה, יש צורך לשמוע את נושאי הדגל ההיסטורי על כתפם, את שרידי הקהילה האורתודוקסית הקיימים היום בבודפשט.

להמשך הכתבה »
צילום משה אסולין
תיירות

יהדות בגולה – רפובליקת מָקֶדוֹניה

בשביל להבין מה חוללה הרפורמה בארצות אירופה, מוטב שניתן הצצה למדינה בלקנית ידועה, אך לצערנו פחות מוכרת היום. שם המדינה מקדוניה, או בשמה המלא: רפובליקת מָקֶדוֹניה. ובשמה העדכני הדנדשי (החל מי"ט שבט תשע"ט): צפון מקדוניה.

להמשך הכתבה »
תיבת נח
תיירות

יהדות בגולה – יהדות בולגריה

התחלנו לפני שני פרקים, את סדרת הכתבות על התפשטות גולת אריאל בברטיסלבה, המוכרת לנו כעיר פרשבורג המעטירה, אודותיה הרחבנו מעט.
נמשיך את מסענו באזור הגיאוגרפי המוכר לנו כחֶבֶל הַבַּלְקָן. החבל נקרא על שמם של הרי הבלקן המשתרעים מגבול בולגריה וסרביה ועד הים השחור. שטחו של החבל 550,000 קמ"ר וחיים בו כ 53- מיליון תושבים.

להמשך הכתבה »
זריחה - צילום משה אסולין
תיירות

יהדות בגולה – פרשבורג א'

השלום והברכה לקוראי החביבים הקבועים.
סיימנו מסע מרתק ב…תהום.
כזכור לכם קוראים חביבים בפרק הקודם, הבאנו את מדרש חז"ל בבראשית: “על פני תהום" זו גלות מלכות הרשעה (רומי), שאין להם חקר (סוף) כמו התהום.

להמשך הכתבה »
תיירות

יהדות בגולה – יהדות רומא | חלק ג'

במשך אלפי שנים בני האדם השתעבדו לשכל בחפשם אמת להישען עליה, טענתם הייתה, שהשכל הוא הכלי האובייקטיבי היחיד במסע אל האמת, זה היה בסיס המחלוקת בין האמונה היהודית לחכמי יוון, הקביעה מהי האמת, והדרך להשגתה.

להמשך הכתבה »
נוף - צילום משה אסולין
יהדות

פניני רבי נטע – שגב קדושת ימי חנוכה המאירים

שגב קדושת ימי חנוכה המאירים פנינים יקרים מלהיבים ומעוררים על שגב סגולת ומעלת ימי חנוכה מאוצרותיו של הגאון הצדיק רבי נטע פריינד זצ"ל • מאמרי מוסר וחסידות שהשמיע לתלמידיו במשך שנותיו בהרבצת תורה • יריעה מיוחדת לחנוכה

להמשך הכתבה »
יהדות

יהדות בגולה – הרפובליקה ההלנית | חלק ב'

בשבוע שעבר התחלנו לסקור את יוון, את האתוס היווני, את המדינה שהכריזה בריש גלי: אין לנו חלק באלוקי ישראל. אנו נמשיך את הסקירה, שמתאימה כל כך לימי החנוכה, בה ניצוצות הזהב מרצדים, ובלהבת החנוכייה מוסיפים קדושה ומתעצמים באהבת השם, מוסיפים התמדה, הולכים ומגבירים את אש התורה היוקדת, את להט האמונה המלהיבה כל נפש יהודית, ואף שלטון, אף אומה, עזה וחזקה ככל שתהיה, לא תוכל לה לאומה קטנה שתורת אמת אוחזת שלובה באהבה בידם של צורבא מדרבנן, של הפעוט בחיידר שלומד אלף בית ואביו מגיר דמעות כמים לפני קונו בבקשה אחת ויחידה, כחנה בעת התחננה לפני שמואל במצפה שמעל ביתי, לו יגדל לנער שחובק את הגמרא הקדושה ולומדה בחשק רב, מקיים מצוות ד' בהידור ושמחה.

להמשך הכתבה »
יהדות

יהדות בגולה – הרפובליקה ההלנית פרק א'

אנו נפרדים מהסתיו הישראלי הנעים, מצפים בכיליון עיניים לשבת אל שולחן ערוך תבשיל חם וערב, כשברקע מזג אויר גשום וחורפי. ומה מתאים יותר מסופ"ש זה להעמיק מעט יותר אל עבר מלכות ישנה נושנה, בה נעשה נס לשושנה.
אכן קוראים יקרים, נתמקד השבוע ובשבוע הבא במדינת יוון המוכרת לנו, או אם תרצו בשמה הרשמי הרפובליקה ההלנית.
נסקור אותה מראשיתה, למרות שהכרותינו אותה, היא לאו דווקא לטובה.

להמשך הכתבה »
גלילה לראש העמוד